S-a descoperit o nouă specie de titanozaur veche de 75 de milioane de ani

0
776
Igai semkhu

O nouă specie de titanozaur a fost înregistrată în istorie

Descoperirea unei specii neobișnuite de titanozaur, numită după o divinitate egipteană antică, completează golurile din istoria dinozaurilor africani. Acest minunat specimen a așteptat aproape 50 de ani pentru a primi un nume, de când oasele sale au fost descoperite în deșertul egiptean.

Igai semkhu: Un titanozaur din Oaza Kharga

Specia proaspăt descrisă, numită Igai semkhu, a trăit acum 75 de milioane de ani în zona cunoscută astăzi ca Oaza Kharga. Numele său tradus înseamnă „Domnul Uitat al Oazei” în egipteana veche și poate fi reprezentat prin hieroglife. Acest titanozaur cu dimensiuni relativ mici măsura doar între 10 și 15 metri lungime.

Importanța descoperirii pentru istoria dinozaurilor

Matthew Lamanna, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală Carnegie, evidențiază importanța acestei descoperiri, afirmând că ajută la completarea unei lacune majore în înțelegerea ultimelor 30 de milioane de ani din Era Dinozaurilor. Surprinzător, Igai semkhu a fost descoperit pentru prima dată de cercetătorii germani în 1977, dar a fost uitat pentru decenii.

Caracteristicile speciei Igai semkhu

Această specie reprezintă un gen și o specie anterior necunoscută de titanozaur, un subgrup al sauropodelor. Cu toate că majoritatea sauropodelor dispăruseră cu 75 de milioane de ani în urmă, titanozaurii au continuat să domine peisajul cretacic. Deși numele lor sugerează dimensiuni colosale, titanozaurii variază în dimensiune de la greutatea unei vaci până la mărimea unei balene cu cocoașă.

Aportul la paleontologia africană

Cu toate că rămășițele Igai semkhu sunt limitate la câteva oase de picior și vertebrate, reprezintă una dintre cele mai complete fosile de dinozaur descoperite vreodată în Africa. Ultimii 30 de milioane de ani din istoria dinozaurilor sunt aproape inexistenți când vine vorba de Africa, făcând din această descoperire o contribuție semnificativă la înțelegerea noastră asupra acestor creaturi fascinante.

În concluzie, descoperirea lui Igai semkhu reprezintă o evoluție semnificativă în paleontologia africană și aduce noi informații valoroase pentru comunitatea științifică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.