Există apă pe planeta Marte?

0
449
Planeta Marte - Artwork PodX

Marte, a patra planetă de la Soare, numită după zeul roman al Războiului, a captivat imaginația oamenilor pentru generații. Aspectul său roșu sângeriu a dat naștere multor speculații și legende. Dar realitatea științifică poate fi la fel de fascinantă ca orice poveste de ficțiune.

Un Peisaj Pustiu sau Oceane Ascunse?

Contrar portretizării lui H.G. Wells în „Războiul Lumilor”, unde Marte era acoperit de plante roșii organice, cercetările spațiale au dezvăluit o realitate mult diferită. Imaginile captate de Mariner 9, prima navă spațială care a orbitat o altă planetă, ne-au prezentat un peisaj vast, dezolant și arid. Totuși, această aparență uscată ascunde secrete formidabile.

Semnele Apei: Trecutul Umed al lui Marte

Pe Pământ, apa este esențială pentru originea vieții. Astfel, în căutarea unor posibile forme de viață pe Marte, NASA a adoptat o strategie bazată pe urmărirea apei. Și deși la prima vedere, Marte pare a fi un teren nelocuit, studiile sugerează că nu a fost întotdeauna așa.

Marte, fiind mai îndepărtată de Soare și având o gravitație redusă, prezintă o atmosferă subțire. Totuși, aceste caracteristici indică potențialul ca Marte să fi avut apă. Astfel, misiunile spațiale actuale, de la orbitoare la rovere, își concentrează eforturile pentru a descoperi dovezi ale apei pe Marte.

Dovezi Geologice: Râuri și Izvoare

Geologii știu că apa lăsând în urmă indicii puternice pe peisaj. Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) și alte misiuni au descoperit formațiuni de roci ce par a fi fost râuri uscate. Curiosity rover a observat și el pietricele rotunde în Craterul Gale, semn al unui posibil râu.

În plus, roverul Spirit a descoperit siliciu, care ar fi putut fi depus de izvoarele hidrotermale, în regiunea Gusev Crater, sugerând că zona a fost odată gazda unui izvor fierbinte.

Apa în Forme Diferite

Deși râurile antice ale lui Marte ar fi dispărut, apa ar fi putut persista în forme diferite până în zilele noastre. Atmosfera subțire a lui Marte face ca apa lichidă să se evapore rapid, dar apa ar putea persista în stare solidă, înghețată, sau protejată sub pământ. Spre deosebire de Pământ, temperaturile de pe Marte pot scădea până la -125 grade Celsius, ceea ce duce la formarea unor mari suprafețe de gheață la polii săi.

Polii Marțieni: Gheață și Dioxid de Carbon

Pentru că aproximativ 95% din atmosfera marțiană este compusă din dioxid de carbon, gheața de la polii planetei poate fi un amestec de gheață de apă și gheață de dioxid de carbon. Sonda European Space Agency’s Mars Express a folosit scanări infraroșii pentru a descoperi un amestec de gheață de apă și praf marțian la polul sud.

Este posibilă apa lichidă pe Marte?

Deși Marte a avut oceane în trecut și gheață prezentă, astăzi există o întrebare intrigantă: mai există apa lichidă pe Marte? Răspunsul pare a fi afirmativ. Orbiterul Mars Express a detectat semnale ce sugerează existența unor corpuri de apă lichidă subterane la polul sud. Această apă, pentru a rămâne lichidă la temperaturile scăzute de pe Marte, ar trebui să fie extrem de sărată, aproape o salmoură.

MRO și Indiciile Apei Lichide

În 2011, Mars Reconnaissance Orbiter a capturat imagini cu dungi întunecate care apăreau sezonier pe pantele marțiene și păreau să curgă în aval. Deși unii cercetători cred că aceste dungi sunt cauzate de nisipul care curge, alții sunt de părere că reprezintă rezultatul apei sărate subterane care ajunge la suprafață în temperaturi mai temperate.

În căutarea vieții pe Marte

Prezența apei, fie că este vorba de gheață sau de apă lichidă, deschide posibilitatea existenței vieții pe Marte, cel puțin în trecutul său îndepărtat. Roverul Perseverance, una dintre cele mai recente misiuni pe Marte, caută semne de viață microbiană care ar fi putut exista odinioară pe Planeta Roșie.

Concluzie

Misterul apei pe Marte continuă să fascineze oamenii de știință și entuziaștii spațiali. Deși aspectul arid al planetei sugerează un mediu ostil, dovezi multiple indică faptul că Marte a fost odată acoperită de râuri și oceane. Cu ajutorul tehnologiei moderne și a misiunilor spațiale, sperăm să descoperim mai multe despre trecutul umed al lui Marte și, posibil, să găsim dovezi ale vieții extraterestre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.