O planetă „asemănătoare Pământului” s-ar putea ascunde în Sistemului Solar

0
567

Misterul orbitelor excepțional de eliptice ale unor obiecte situate la marginea sistemului nostru solar continuă să stârnească curiozitatea și să provoace dezbateri în rândul comunității astronomice.

Planeta Pitică Sedna, O Existență Ciudată

Una dintre aceste enigme cosmice este reprezentată de traiectoria neobișnuită a planetei pitice 90377 Sedna, care parcurge una dintre cele mai lungi orbite cunoscute în Sistemul Solar, cu o perioadă de aproximativ 11.400 de ani. Călătoria sa spațială o duce pe Sedna de la o distanță de 11.3 miliarde de km față de Soare, până dincolo de Centura Kuiper, ajungând la 140 de miliarde de km distanță, pentru a se apropia ulterior de norul de obiecte înghețate cunoscut sub numele de norul Oort.

De la descoperirea sa în 2003, astronomii au încercat să explice cum a putut să se formeze o astfel de lume într-o regiune aparent goală a spațiului, unde este prea departe pentru a fi influențată de planetele gigant ale sistemului solar sau chiar de galaxia Calea Lactee în sine.

Ipoteza unei noi planete

O cercetare recentă sugerează că o planetă asemănătoare cu Pământul, încă nedetectată și situată în această regiune misterioasă, ar putea fi responsabilă pentru devierea orbitelor lui Sedna și a altor câteva obiecte transneptuniene (TNOs). Aceste obiecte înghețate orbitează Soarele la distanțe uriașe și multe dintre ele au orbite eliptice și înclinate neobișnuit, posibil datorită influenței unei planete ascunse. Doi cercetători japonezi au utilizat simulări pe computer pentru a analiza efectele unei astfel de planete nedescoperite asupra TNO-urilor. Simulările lor, care au inclus evoluțiile a numeroase TNOs reale și modelate în zona îndepărtată și înghețată cunoscută sub numele de Centura Kuiper, au reprodus orbitele extreme observate pentru Sedna și alte TNOs.

Conform cercetătorilor, această planetă ar avea dimensiuni cuprinse între 1,5 și 3 ori mărimea Pământului și s-ar situa undeva între 37 de miliarde de km și 74 de miliarde de km față de Soare. Ei susțin că este plauzibil ca un corp planetar primordial să supraviețuiască în îndepărtata Centura Kuiper, deoarece multe astfel de corpuri existau în sistemul solar timpuriu.

Căutarea lumilor ascunse

Căutarea planetelor ascunse în zonele înghețate ale sistemului nostru solar nu este un concept nou. Așa-numita Planetă Nouă, un corp ceresc cu o masă de 10 ori mai mare decât cea a Pământului, este considerată responsabilă pentru cel puțin cinci caracteristici stranii ale sistemului solar, inclusiv orbitele înclinate ale unor obiecte din Centura Kuiper. Deși a captivat atenția multor cercetători, această planetă teoretică rămâne nedetectată. Cercetările sugerează că dacă Planeta Nouă există, ar putea fi situată undeva între 59 de miliarde de km și 119 de miliarde de km față de Soare.

Deși posibilitatea existenței Planetei Nouă a captivat atenția grupurilor de cercetare din întreaga lume, teoria a fost și controversată. Unii astronomi argumentează că orbitele excentrice ale TNO-urilor, pentru care prezenta Planetei Nouă era considerată necesară, ar putea apărea și fără această planetă ascunsă.

Ipotetica Planetă a Centurii Kuiper

În 2021, un studiu independent a susținut că datele folosite de echipa care a teoretizat pentru prima dată existența Planetei Nouă au fost părtinitoare, și a concluzionat că există o șansă foarte scăzută ca o astfel de planetă să existe. În comparație cu Planeta Nouă, noua planetă ipotetică, denumită „Planeta Centurii Kuiper (KBP)”, ar fi mult mai aproape și ar avea un impact mai mare asupra orbitelor obiectelor din Centura Kuiper, în special ale celor situate dincolo de 7 miliarde de km, conform noului studiu.

KBP nu a fost nici directă, nici indirect detectată până în prezent. Dacă orbitează în cadrul a 54 de miliarde de km, autorii susțin că există o șansă de 90% de a o detecta. Totuși, este necesară mai multă informație despre structura obiectelor situate în marginile Centurii Kuiper pentru a confirma sau a exclude prezența KBP.

Concluzie:

Misterul orbitelor neobișnuite ale obiectelor din marginea sistemului solar continuă să fie un subiect fascinant de cercetare. Există multe de descoperit și înțeles despre aceste regiuni îndepărtate ale Sistemului Solar, iar posibila descoperire a unei noi planete ar putea rescrie ceea ce știm despre structura și evoluția lui. Pe măsură ce tehnologia avansează și noi misiuni spațiale sunt planificate, este posibil ca viitorul să ne aducă răspunsuri la multe dintre aceste întrebări captivante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.