Teoria originii Pietrei Altarului de la Stonehenge ar putea fi gresită

0
806

În inima monumentului Stonehenge, se află Piatra Altarului ce a fost mult timp un subiect de mister și speculație. De-a lungul ultimului secol, teoria larg acceptată a fost că această piatră provine dintr-o zonă geografică limitată, cu toate că recent, această ipoteză a fost pusă sub semnul întrebării.

Richard Bevins, profesor onorific de geologie și științe ale pământului la Universitatea Aberystwyth din Țara Galilor, a condus o echipă de cercetători care sugerează că presupunerile inițiale privind originea Pietrei Altarului ar putea fi eronate. Această idee a fost susținută pentru prima dată de arheologul Thomas acum 100 de ani, dar, conform noilor cercetări, această evaluare pare să fi fost imperfectă. Deși Thomas a identificat corect sursa unor pietre provenind din vestul Țării Galilor, Piatra Altarului pare să aibă o origine complet diferită, poate chiar dintr-o carieră necunoscută din nordul Marii Britanii.

 

Stonehenge, situat pe Câmpia Salisbury din Wiltshire, sudul Angliei, este un monument neolitic vechi de aproximativ 4.000 – 5.000 de ani. Acesta a fost construit și modificat de-a lungul mai multor mii de ani. Însă ceea ce a stârnit mereu curiozitatea este proveniența pietrelor sale. Transportul lor pe distanțe mari, de peste 225 de kilometri, de la vestul Țării Galilor până la Stonehenge, reprezintă una dintre cele mai lungi distanțe cunoscute de transport pentru construcția unui monument preistoric.

 

Dar Piatra Altarului a fost întotdeauna diferită de celelalte pietre bluestone. Este mult mai mare și compusă dintr-un tip de rocă diferit. Bevins sugerează că nu există „nicio dovadă arheologică privind momentul în care Piatra Altarului a ajuns la Stonehenge”, ceea ce ridică posibilitatea ca aceasta să fi fost adusă la un moment ulterior.

Pentru a elucida originea pietrei, cercetătorii au comparat geo-chimia și mineralogia acesteia cu 58 de aflorimente de gresie din sudul Țării Galilor până în vestul Angliei. Rezultatele? Nicio potrivire. Mai mult, Piatra Altarului prezintă o cantitate neobișnuit de mare de elementul chimic bariu, oferind noi piste de cercetare.

Bevins indică faptul că „inițial, considerăm adecvat să investigăm zonele unde există monumente antice cunoscute din epoca neolitică.” Aceste zone se extind în nordul Angliei și Scoția, deschizând noi perspective asupra originii Pietrei Altarului.

Concluzie

Caracterizarea Pietrei Altarului ca fiind un bluestone este acum în dezbatere, rescriind semnificația sa arheologică în istoria Stonehenge. Bevins și colegii săi au adus deja contribuții semnificative în domeniu, iar această ultimă descoperire reprezintă un pas important în înțelegerea misterelor Stonehenge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.