Monedă veche de 700 de ani reprezentându-l pe Iisus și un rege medieval descoperită în Bulgaria

0
1607

Descoperirea Surprinzătoare în Rusokastro: Arheologii din Bulgaria au descoperit o comoară istorică în satul sud-estic Rusokastro – o monedă de argint medievală, estimată a avea 700 de ani, având gravate chipurile lui Iisus Hristos așezat și ale unui rege sârb.

Detalii Unice ale Monedei: Cunoscută sub denumirea de „ban de argint”, această monedă prezintă pe o parte chipul regelui sârb Stefan Uroš al II-lea Milutin, cunoscut pentru extinderea semnificativă a regatului său, alături de Sfântul Ștefan. Pe revers, moneda îl înfățișează pe Iisus, o reprezentare care subliniază importanța religioasă a artefactului.

Isus Hristos este înfățișat pe o față a monedei de argint descoperită recent în Bulgaria.

Semnificația Istorică și Geografică: Descoperirea acestei monede în Rusokastro, un oraș cunoscut pentru fortăreața sa în perioada în care moneda a fost emisă, indică o circulație mai largă a monedei decât se credea anterior. Prezența ei aici reflectă influența și puterea regatului sârb în Europa de sud-est în timpul domniei lui Milutin (1282-1321).

Legătura Regală și Canonizarea Regelui Milutin: Regele Milutin, care s-a căsătorit de cinci ori, având-o printre soții și pe o prințesă bulgară, a fost ulterior canonizat ca sfânt. Astăzi, relicvele sale sunt păstrate în Biserica Sfânta Nedelya din capitala Bulgariei, Sofia, subliniind legăturile sale strânse cu țara.

Inspirat de Monedele Venețiene: Interesant este că unele părți ale designului monedei sunt copiate după monedele emise în Veneția, renumite în Evul Mediu stabilitatea valorii lor. În mod specific, reprezentarea lui Hristos așezat este o copie directă a imaginilor aflate pe monedele venețiene.

Cealaltă față a monedei îl înfățișează pe Stefan Uroš II Milutin al Serbiei, în stânga, împreună cu Sfântul Ștefan în dreapta.

Răspândirea și Interpretarea în Contextul Mai Larg: Deși astfel de monede sunt frecvent găsite în sudul Balcanilor, descoperirea lor în partea estică a Bulgariei este mai puțin obișnuită, dar nu neașteptată. Reprezentările lui Iisus Hristos erau comune pe monedele medievale, iar scaunul pe care acesta stă a fost interpretat uneori ca fiind un tron.

Continuarea Excavațiilor și Analiza Artifectelor: În timp ce săpăturile și analiza detaliată a artefactelor de la sit continuă, această descoperire subliniază semnificația istorică profundă și conexiunile culturale complexe din regiunea Balcanică în timpul Evului Mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.