Steaua supergigantă roșie Betelgeuse: caracteristici și explozie

0
595
Betelgeuse - Artwork © PodX

Pe cerul nopților limpezi, constelația Orion ne-a fascinat de-a lungul secolelor. Unul dintre cei mai remarcabili reprezentanți ai săi este Betelgeuse, steaua aflată pe umărul vânătorului mitic. Numele său, de origine arabă, înseamnă „umarul gigantului”, subliniind mărimea și importanța astrală a acestui corp ceresc. Betelgeuse este cunoscută pentru comportamentul său variabil, având episoade de întunecare și iluminare ce continuă să stârnească curiozitatea observatorilor.

Caracteristici Unice

Betelgeuse este o supergigantă roșie, cu dimensiuni care o fac de aproximativ 700 de ori mai mare decât Soarele. Această stea masivă a fost subiectul atenției în 2019, când a manifestat un fenomen cunoscut sub numele de „Marea Diminuare”. Un jet puternic s-a ridicat din interiorul său, expulzând o porțiune din stratul exterior în spațiu. Materialul ejectat a ajuns să blocheze lumina stelei, modificându-i semnificativ luminozitatea.

Marea Diminuare 

„Marea Diminuare” a fost un eveniment care a atras atenția comunității științifice și a amatorilor de astronomie. Observațiile au arătat că Betelgeuse a trecut printr-o perioadă de turbulență, cu celule de convecție internă care se mișcă haotic, asemănătoare unei mașini de spălat cu încărcătură dezechilibrată.

Betelgeuse vazuta prin telescop – Artwork © PodX

Când va Exploda Betelgeuse?

Unul dintre cele mai discutate aspecte este momentul în care Betelgeuse va exploda într-o supernova. Deși luminozitatea variabilă a stelei a alarmat pe mulți, cercetătorii estimează că acest eveniment astronomic major este așteptat să se producă peste 10.000 – 100.000 de ani. Analizele recente sugerează că Betelgeuse este încă în etapa de ardere a heliului, având mult timp înainte de a-și atinge sfârșitul.

De la Supernova la Gaură Neagră

Destinul final al lui Betelgeuse este de asemenea un subiect de interes major. Procesele nucleare continuă să transforme hidrogenul în heliu, iar mai târziu, în elemente mai grele precum carbonul și fierul. Când procesul de fuziune nucleară va ajunge la fier, steaua va exploda într-o supernova, lăsând în urmă fie o gaură neagră, fie o stea neutronică.

Concluzii:

Explozia lui Betelgeuse va fi un spectacol cosmic remarcabil, cu energia eliberată depășind cu mult energia totală pe care Soarele o va emite în întreaga sa viață. Deși explozia nu va avea un impact direct asupra Pământului, datorită distanței mari, va rămâne în istorie ca un exemplu de transformare stelară și de frumusețe efemeră a Universului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.